Tudnivalók a császármetszésről

brf_logo_2021_FINAL_BLUE_PNG

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A terhesség, illetve a szülés befejezésének azt a módját, amelynek során a természetes szülő utak megkerülésével, hasműtét útján hozzuk világra a magzatot, császármetszésnek nevezzük. Osztályunkon az összes szülés 25- 30%-a fejeződik be császármetszéssel.

Császármetszést végzünk minden esetben, ha a terhesség, vagy a szülés folyamán valamilyen rendellenesség, betegség fenyegeti az anya, a magzat, esetleg mindkettőjük egészségét, életét, illetve, ha a műtéti beavatkozással megelőzhetünk előre látható szövődményeket.
Az okot, mely a műtéti beavatkozást szükségessé teszi, a műtét javallatának nevezzük.

A császármetszés javallati köre két fő csoportra tagozódik:

1. életmentő javallat minden olyan szövődmény, amely a terhesség, szülés alatt az anya és a magzat, vagy mindkettő életét közvetlenül fenyegeti /vérzés, köldökzsinór előesés/. Ilyen esetben a műtétet sürgősséggel altatásban végezzük.
A császármetszést szükségessé tevő vérzés olyan fokú is lehet, hogy az anya életének megmentése érdekében a méhet is el kell távolítanunk. Ez osztályunkon általában évente 1-2 alkalommal fordul elő.

2. megelőző javallat alapján akkor végzünk császármetszést, ha a meglevő vagy fenyegető szövődménynek a kialakulását előzhetjük meg /az anya szívbetegsége, magzati harántfekvés, téraránytalanság/.
Szülészeti gyakorlatunk legfontosabb vezérfonala az a gondolat, amely szerint a császármetszés elsősorban megelőző jellegű műtét, a szövődmények megelőzésének leghatásosabb eszköze.

Előkészítés:

A műtőbe szállítás előtt a szeméremszőrzetét részlegesen leborotváljuk, majd hólyag katétert vezetünk fel. Bal karjába infúziót kötünk be, amin keresztül adagoljuk a szükséges gyógyszereket, antibiotikumot, folyadékot pótolunk. Műtét előtt 20ml savlekötő folyadékot kell innia.
A műtét gerincvelő érzéstelenítésben, esetleg altatásban történik. Az érzéstelenítés lehetséges módozatairól, illetve az Ön esetében tervezett eljárásról az altató orvos tájékoztatja.

Császármetszés esetén a bőrmetszés haránt irányú, ritkán hosszanti, eseti elbírálás alapján. Életveszély elhárítása esetén hosszanti metszést ejtünk. A műtét lényege, hogy a hasüreg feltárását követően kiemeljük a magzatot. A méh sebét összevarrjuk és a sebet hashártyával fedjük. Osztályunkon korszerű, szöveteket kímélő, kevés sérülést okozó sebészeti technikát alkalmazunk. A hasfalba esetenként vékony műanyag csövet helyezünk, hogy a sebváladék kiürülését biztosítsuk.

Ezt általában a műtétet követő 1-2. napon távolítjuk el. A bőrt varrattal zárjuk. Ezeket 4-5. napon távolítjuk el.

A műtét után: 

A műtétet követő 6 órás szülőszobai megfigyelés után az állapotától függően esetleg felkelhet, segítséggel zuhanyozhat. Ezután a gyermekágyas osztály őrző kórtermébe kerül, ahol 1-3 napot tölt el.
Első napon bőségesen kap előbb folyadékot, majd diétás ételeket. Fájdalomcsillapítót tabletta formájában adunk. A műtét előtt felvezetett hólyag katétert 6-12 óra múlva távolítjuk el, az Ön általános állapotától függően.

A bélműködés biztosítása céljából a 2. napon végbélkúpot vagy hashajtó tablettát kap.

Mint minden műtéti beavatkozásnak, a császármetszésnek is van kockázata. Igen ritkán műtét közben előfordulhat a húgyutak sérülése, belek sérülése, vérzés, utóvérzés, gyulladás. Ezek a szövődmények igen ritkán fordulnak elő, elhárításukra, ellátásukra természetesen fel vagyunk készülve.

Szövődménymentes gyógyulás esetén az újszülött állapotának függvényében 3-5. napon bocsátjuk haza.

Letölthető dokumentumok:

Epidurális fájdalomcsillapítás

Császármetszés műtéti tájékoztató

Szülés műtéti tájékoztató

Kapcsolódó szolgáltatások:

Nincs kapcsolódó szolgáltatás

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Talán ezek is érdekelhetik

További bejegyzések a tudástárban:

Várandósság alatti súlykontroll

Lehetséges szövődmények Várandósság során a női szervezetben végbemenő változások, a magzat megfelelő fejlődését hivatottak támogatni. Helytelen táplálkozással...

Várandósság alatti súlykontroll

Várandósság során elvégzett ultrahangvizsgálatok

I. UH VIZSGÁLAT (betöltött 11. hét 4 naptól 14 hét 0 napig) Kérjük, hogy a vizsgálatot megelőzően...

Várandósság során elvégzett ultrahangvizsgálatok

Általános információk a genetikai szűrővizsgálatokról

A jelenleg érvényben levő szakmai szabályok szerint minden 37 év feletti várandóst genetikai tanácsadásra kell irányítani. A...

Általános információk a genetikai szűrővizsgálatokról

Az újszülöttek anyakönyvezése

Az anyakönyvezés végett a születést az anyakönyvvezetőnél be kell jelenteni. Az anyakönyvezéshez szükséges adatokat a szülést vezető...

Az újszülöttek anyakönyvezése

35386802_1917340398297968_4898896576069500928_n (1)

Dr. Penyige Áron

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségek

Magánrendelés