A szülés

brf_logo_2021_FINAL_BLUE_PNG

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A tartalom megjelenését a Medinet keretrendszer fejlesztője, a Brandforce támogatta.

A szülés folyamata három módon indulhat meg: a magzatburok megrepedése folytán elkezd folyni a magzatvíz, vagy rendszeres méhtevékenység, fájások jelentkeznek, esetleg magzati- vagy anyai ok miatt a szülés megindítására van szükség. A vajúdás során az elől fekvő rész, mely leggyakrabban a magzati koponya, ritkábban a magzati far, a fájások hatására a méhszájat kitágítja, ezt követően áthalad az anyai medencén, majd megszületik a magzat.

A vajúdást során az orvosok és a szülésznők végig figyelemmel kísérik, segítik, nyugtatják, bíztatják a kismamát, aki kiválaszthatja a számára legkényelmesebb testhelyzetet: vajúdhat szülőágyon, labdán hintázva, állva, vagy akár a zuhany alatt is. Amennyiben igény van, a fájdalomérzet csökkentése a vajúdás során, lehetőség van az epidurális fájdalomcsillapítás kivitelezésére is. Kitolási szakban minden esetben törekszünk a gátvédelemre, annak szükségességéről  az orvos és a szülésznő együtt döntik el.

Mikor az újszülött a világra jött, az anya mellkasára helyezzük, hogy elősegítsük a korai bőrkontaktust. A köldökzsinórt  az apa is elvághatja, ha szeretné.

A magzat megszületését a lepény megszületése  követi, mely után fontos a méhszáj és a szülőcsatorna vizsgálata, amely során kizárhatók, illetve elláthatók az esetleges sérülések.

A szülés után a csecsemő és szülei két órát tölthetnek hármasban a szülőszobán, eközben a szülésznők segítenek mellre tenni a babát, majd két óra letelte után az anyuka az újszülöttel együtt a gyermekágyas osztályra kerül.

 

A szülés kockázata, várható következményei és szövődményei:

Anyai:

  • nem kielégítő fájástevékenység esetén szükség lehet a fájások erősítésére infúzió segítségével
  • sérülhet a méh-, a hüvely-, a gát-, a végbél-, a húgyhólyag – amennyiben a méhlepény spontán nem születik meg, szükség lehet annak leválasztására – a szülés után a méh ellazulhat, ezáltal fokozott vérzés alakulhat ki, mely vérátömlesztést tehet szükségessé – amennyiben a vérzést más módon nem lehet csökkenteni, szükség lehet a méh eltávolítására
  • az alkalmazott gyógyszerekkel szemben túlérzékenységi reakció léphet fel
  • a vajúdás során kialakulhatnak olyan állapotok, melyek a szülés hüvelyi úton történő befejezése esetén az anyai életet veszélyeztethetik, vagy maradandó egészségkárosodást okozhatnak, ezért szükség lehet császármetszés elvégzésére.
  • kialakulhat méhgyulladás, a gátmetszés sebének gyulladása, szétválása.

 

Magzati:

  • oxygén hiányos állapot, sérülés (leggyakrabban a felső végtagokat mozgató ideg sérülése).  A vajúdás során kialakulhatnak olyan állapotok, melyek a szülés hüvelyi úton történő befejezése esetén a magzati életet veszélyeztethetik, vagy maradandó egészségkárosodást okozhatnak, ezért szükség lehet császármetszés elvégzésére.

Letölthető dokumentumok:

Epidurális fájdalomcsillapítás

Császármetszés műtéti tájékoztató

Szülés műtéti tájékoztató

Kapcsolódó szolgáltatások:

Nincs kapcsolódó szolgáltatás

Hasznos volt a bejegyzés?

Ossza meg az ismerőseivel! >>

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Talán ezek is érdekelhetik

További bejegyzések a tudástárban:

Tudnivalók a császármetszésről

A terhesség, illetve a szülés befejezésének azt a módját, amelynek során a természetes szülő utak megkerülésével, hasműtét...

Tudnivalók a császármetszésről

A szülészeti érzéstelenítésről

Bizonyára hallott a szülés folyamán alkalmazott gerincközeli, orvosi nevén epidurális fájdalomcsillapítás módszeréről. Mivel sok téves és elfogult...

A szülészeti érzéstelenítésről

A szülőszoba működési rendje

Szülőszobára érkezés Ha úgy érzi elérkezett a szülés ideje, illetve eljött a tervezett császármetszés napja, akkor a...

A szülőszoba működési rendje

Az újszülöttek anyakönyvezése

Az anyakönyvezés végett a születést az anyakönyvvezetőnél be kell jelenteni. Az anyakönyvezéshez szükséges adatokat a szülést vezető...

Az újszülöttek anyakönyvezése

35386802_1917340398297968_4898896576069500928_n (1)

Dr. Penyige Áron

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségek

Magánrendelés